In een Belga-persbericht van 5 juni 2007 staat het volgende te lezen: “In Israël betoogden pacifistische organisaties in Tel Aviv en in Oost-Jeruzalem.” Dit wekt verkeerdelijk de indruk dat Oost-Jeruzalem gelegen is in Israël. Een korte geschiedenisles.
Oost-Jeruzalem, tot 1967 onder Jordaans bestuur net als de rest van de Westelijke Jordaanoever, werd in 1967 geannexeerd door Israël. Tegelijkertijd werd een hele hap uit de Westelijke Jordaanoever bij het geannexeerde Oost-Jeruzalem gevoegd (dorpen die normaal bij Bethlehem hoorden). De annexatie, illegaal onder internationaal recht, stuitte meteen op internationaal verzet, zelfs vanwege de Verenigde Staten. In 1971 verklaarde de VN-veiligheidsraad de annexatie ‘totaal ongeldig’ (Resolutie 298, september 1971). Toch bekrachtigde de Israëlische ‘Basic Law’ van 30 juli 1980 de status van Jeruzalem als ‘onverdeelde hoofdstad’ van Israël. Vrijwel meteen reageerde de VN-veiligheidsraad opnieuw door te verklaren dat alle maatregelen die Israël neemt om het karakter van Oost-Jeruzalem te veranderen ‘nietig en zonder effect zijn’ (Resolutie 478, augustus 1980).
Eén van die maatregelen is de uitbreiding van de nederzettingen rond Oost-Jeruzalem. Amnesty International klaagt dit consequent aan en volgt daarin het internationaal recht, dat Oost-Jeruzalem nog steeds beschouwt als bezet gebied. De Vierde Conventie van Genève (artikel 33) stelt dat het illegaal is delen van de eigen bevolking naar bezette gebieden over te brengen. Dat is in feite wat er gebeurt met de Israëlische nederzettingen op de bezette gebieden, waaronder Oost-Jeruzalem.
Pieter Stockmans
Landenteam Israël/OT/PA
Amnesty International Vlaanderen
woensdag 20 juni 2007
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten